312 DAGAR KVAR
SWEDEN ROCK FESTIVAL
SÖLVESBORG 8-9-10-11 JUNI

Underhållning från yttre rymden

Av PER-OLA NILSSON

Utomjordingar, konspirationer och mystiska tecken i skyn. Den mytomspunne John Cyriis står återigen i fronten för Agent Steel och det är upplagt för kosmisk speed metal och hisnande sångkonst i Norje i sommar.

- Jag kan sjunga höga C, vilket är omöjligt för de flesta manliga sångare. Historia ska skrivas på Sweden Rock Festival.

 

Los Angeles, Kalifornien, maj 2010. Juan Garcia, gitarrist i Agent Steel sedan 1984, visste inte riktigt vad han skulle tro. Sångaren Bruce Hall hade nyligen lämnat bandet och framtiden var minst sagt osäker. På skärmen dök det upp ett mejl från en person som han inte har hört av på tio år - och personen i fråga föreslog en återförening.

- Först trodde jag inte att det var John Cyriis som mejlade, men min skepsis försvann när vi pratade i telefon lite senare, säger Juan Garcia. Det visade sig att han bodde i Europa, var gift och hade barn. Han kom till Los Angeles för att repa och visade att han kan ta alla de höga tonerna.


Skäl att vara skeptisk saknades nog inte. Agent Steels ikoniske originalsångare John Cyriis uppdykanden i rampljuset har i modern tid varit sporadiska men desto mer spektakulära. I början av 2000-talet dök han upp som sångare i Stellar Seed, ett band som förutom musik också utlovade bevis på utomjordisk intelligens på vår planet och en del annat. Bandets största arv till eftervärlden blev en mycket kryptisk och svårnavigerad hemsida där det bland annat skulle finnas ett tecken som man skulle titta på för att nå nästa steg i evolutionen. Något album blev det dock aldrig innan Stellar Seed upplöstes 2003.


John Cyriis hördes sedan inte av förrän förra året, då en ny webbplats dök upp, den här gången för ett ännu ohört projekt med namnet SETI. Estetiken och svårbegripligheten påminner mycket om Stellar Seeds gamla hemsida, men sångaren förnekar alla kopplingar till det gamla bandet.

- Syftet med SETI är ren och skär underhållning, säger John Cyriis. Ända sedan jag var barn har jag gillat ockult skräckfilm. Agent Steel har alltid begränsat min utforskning av detta intresse. Det var svårt nog att få folk att acceptera grejen med utomjordingar på den tiden. SETI ger mig lyxen att utforska mitt intresse för det ockulta och magiska liv som möjligen existerar i parallella universum. Kosmiska skräckteman skulle inte passa i Agent Steels sammanhang.


SRM försökte få en intervju med John Cyriis redan under Stellar Seed-tiden, men den blev aldrig av. Sista kontakten blev ett e-postmeddelande från en av bandmedlemmarna som meddelade att sångaren hastigt gett sig av och antagligen inte skulle återvända. Därtill hade märkliga ljusfenomen allt oftare setts i närheten av frontmannen den senaste tiden.

Sju år senare kommenterar John Cyriis uttalandet så här:

- Fantastiskt! Det här var något nytt! Vad ska folk hitta på härnäst? Du måste berätta för mig vem som sa det om vi får tillfälle att ta en öl någon gång.


I sommar ska Agent Steel med John Cyriis i spetsen visa vad de går för på Sweden Rock Festival. Alla med ett minimum av inblick i bandets historia förstår att det inte är okomplicerat. Slitningar mellan Cyriis och resten av gruppen har förekommit, både under 80-talet och under det dryga decennium som bandet har varit aktivt utan honom.

- Det var inte självklart att ta honom tillbaka, säger Juan Garcia. Jag försöker dock vara optimistisk och se saker från den ljusa sidan. Om bandet läggs ned i morgon har vi i alla fall ett obefläckat arv och vi slutar med vår originalsångare. För fansen är det också rätt sak att göra. Vi har många unga fans som aldrig fått chansen att se oss med John Cyriis. Han var lite av en diktator på 80-talet. I dag verkar han ha en mer optimistisk syn på livet, men i ärlighetens namn finns det fortfarande spår av "det är mitt band"-attityden hos honom. Jag bryr mig inte, för det handlar inte om egot utan om musiken.

 
Det vore synd att påstå att återföreningen har gått som tåget hittills. Cyriis drog sig med kort varsel ur 70 000 Tons Of Metal-kryssningen. Resten av bandet genomförde sin spelning ändå med sånghjälp av James Rivera (Helstar) och Rick Mythiasin (Steel Prophet). Under och efter kryssningen började rykten gå om att den sistnämnde tagit över sångarposten permanent, men det tillbakavisas bestämt av bandet. Planerade åtaganden, inklusive Sweden Rock Festival, ska genomföras med John Cyriis vid mikrofonen.


Båtturen blev förstås inte mycket till revansch för de första återföreningsspelningarna, på Thrash Domination-festivalen i Tokyo i september. Bandet spelade förkortade set då sångaren led av en svår halsinfektion.

- Till alla som ser något klipp från konserterna vill jag säga att det inte är så jag sjunger. Jag har inte förlorat min röst, säger John Cyriis.


Om återföreningen kommer att leda till något nytt album är inte helt säkert. Den som låter mest sugen på det är faktiskt sångaren.

- Att spela in en ny skiva vore fantastiskt. Jag är övertygad om att vi kan fånga magin igen och kommunicera med de utomvärldsliga koncept som vi startade på 80-talet. Jag hoppas att alla involverade vill gå vidare med den här möjligheten och skapa något nytt för fansen, men det är inte bara upp till mig. Vi skulle kunna göra ett magiskt nytt album som vore överlägset de gamla. En del av de idéer som Juan och jag har haft på våra få rep hittills har mycket stor potential.


Idéer saknas förvisso inte, försäkrar Juan Garcia. Han och gitarrkollegan Bernie Versailles har skrivit ett tiotal nya låtar under de senaste åren, varav åtminstone hälften skulle passa John Cyriis röst. Men han är lite mer försiktig med utfästelserna.

- Logiskt sett borde vi göra en skiva och åka ut, sparka arsle och ta över världen, men jag vill inte göra en skiva bara för att göra en skiva. Den måste bli bra. Innan vi släpper något skulle jag vilja spela in tre eller fyra låtar och släppa digitalt så att fansen kan lyssna och ge feedback.

 

Los Angeles, Kalifornien, januari 1985. Efter en olycka och flera operationer hade Chuck Profus ingen känsel kvar i höger hand. Läkarna hade sagt att han aldrig kommer att kunna spela trummor igen, men sådant trams ville Agent Steels takthållare förstås inte höra talas om. Omsorgsfullt fäste han den hemmagjorda anordning som gjorde att han mot alla odds kunde hålla i trumpinnen. På glasväggen mellan hans trumset och kontrollrummet hängde en påse marijuana. Det skulle inte bli något röka förrän trummorna var satta, hade producenten sagt. Chuck Profus bet ihop och körde så att det rök. Sex timmar senare hade han bankat in åtta låtar på band, i ett tempo som skulle bli stilbildande.


Agent Steels debutplatta "Skeptics apocalypse" släpptes av Combat i juni 1985 och är med rätta en speed metal-klassiker. Inget samtida amerikanskt heavy metal-band hade samma fartfyllda intensitet. Inget thrash metal-band hade samma musikaliska finess eller utvecklade melodikänsla som Agent Steel. Framför allt var det ingen annan som hade John Cyriis. Att för första gången eskorteras från refräng till vers av Cyriis skyhöga sirentjut i signaturmelodin "Agents of steel" kan bara jämföras med att utsättas för King Diamond för första gången.


Sångarens märkliga texter om det paranormala gav redan här upphov till rykten och spekulationer som bara skulle bli starkare med åren. Introt "The calling" är samplat från ett radioprogram från 1975 där en okänd människa ringde in och sa att "the millionth council", en utomjordisk grupp, använde Bermudatriangeln för att kommunicera med och kontrollera vår planet. Det är det första kända omnämnandet av denna ganska obskyra konspirationsteori. Att den förekom på "Skeptics apocalypse" har förstås gjort åtminstone John Cyriis till mer eller mindre officiell anhängare av teorin i mångas ögon.


I dag berättar sångaren att han och Juan Garcia fick idén att använda samplingen när den spelades upp i en dokumentär om Bermudatriangeln på Discovery Channel.

- Vi bollade idéer om att vi behövde något till den första Agent Steel-demon som skulle komplettera det tema med utomjordingar som vi redan hade bestämt oss för och som bandet så småningom skulle bli känt för. Hur allvarligt folk har tagit introt vet jag inte, men som ett effektsökande underhållningsinitiativ fungerade det. Introt tjänade verkligen sitt syfte.


Det är inte helt lätt att få grepp om John Cyriis verkliga förhållande till paranormal aktivitet, men han ger i alla fall inte mycket för schablonbilder av flygande tefat och ET-figurer.

- Jag har tankar om vad påstådda utomjordingar faktiskt är. Mina åsikter är väldigt skilda från gemene mans, som tror att små gröna män kommer ned till jorden och kontaktar människor i antingen goda eller onda syften och sedan lämnar efter sig ett arv av storslagen teknologi och ömmande rumpor. En del tror till och med att de kontrollerar oss. Det tror inte jag.

- Jag tror inte att vi människor är så nära djurlivet som många vill tro. Människan är en väldigt speciell varelse, del av en högre ordning än djurlivet. Vi behöver inte lyda naturliga eller ens kosmiska lagar. Vi har fri vilja. Tyvärr missbrukar en del den fria viljan. Om en del vill skrämmas eller underhålla genom att glorifiera sina nojor om utomjordiska reptiler från andra stjärnor som manipulerar oss är det väl så. Det sista jag har att säga i ämnet i nuläget är: Tack, men nej tack.


Hur bokstavligt ska dina texter tolkas?

- Ska någon underhållning tolkas bokstavligt eller tas helt allvarligt? Det måste varje konsument av underhållning bestämma. Det kan inte jag bestämma åt någon.
 

Våren 1984 bildade John Cyriis Agent Steel tillsammans med Chuck Profus, som tog med sig basisten George Robb från ett tidigare band. Juan Garcia anslöt i oktober och sättningen som spelade in "Skeptics apocalypse" i januari 1985 kompletterades av gitarristen Kurt Cofelt
 

Responsen lät förstås inte vänta på sig. Även om Agent Steel aldrig blev mer än undergroundhjältar sket fackpressen knäck av kombinationen vindsnabba låtar, fingerfärdigt spel, spektakulär sång och mystiska texter.


Kort efter albumsläppet blev Kurt Cofelt den förste, men ingalunda den siste, att lämna Agent Steel efter att ha råkat i konflikt med sångaren. Han ersattes av 19-årige gitarrfenomenet Bernie Versailles, som debuterade på ep:n "Mad locust rising" som släpptes 1986.


Redan i mars, då George Robb hade fått sluta och ersatts av Mike Zaputil, påbörjade Agent Steel inspelningen av sin andra fullängdare. Detta skedde i Florida under överinseende av Dan Johnson, som bland annat hade spelat in Savatage. Om debuten hade spelats in på en kafferast tog uppföljaren en evighet i jämförelse.


"Unstoppable force" kom till slut att visa upp ett något mer varierat Agent Steel.

- I början gillade jag den inte för att den blev för annorlunda, säger Juan Garcia. Helt plötsligt fick vi en mer polerad produktion och halvvägs genom inspelningen började John att sjunga mindre aggressivt. Sedan började låtarna växa för mig och jag tyckte att det var coolt att han sjöng renare. Låtarna på "Unstoppable force" är väldigt bra, enligt mig bättre än materialet på "Skeptics apocalypse", men det tog ett tag innan jag insåg det
 

Skivsläppet kom att dröja, då bandet fler än en gång flög från kust till kust för att mixa om eller lägga ny sång på den ena eller andra låten. I början av 1987, nästan ett år efter inspelningsstarten, var det äntligen på gång. Agent Steel repade inför en Europaturné när John Cyriis lanserade en idé som han hade fått så fort han hade satt sin fot i Florida - hela bandet borde flytta dit. Alla var dock inte lika pigga på det.

- Det verkade knäppt för mig, säger Juan Garcia. Vad skulle jag göra i Florida? Jag kanske borde ha gjort det, men jag ville absolut inte.


Resultatet blev att Garcia, liksom Bernie Versailles och Mike Zaputil, stannade kvar i Kalifornien medan John Cyriis och Chuck Profus drog till Florida för att sätta ihop en ny upplaga av bandet. En populär legend har varit att sångaren ville komma närmare Bermudatriangelns energi, men i dag ger han en betydligt mer jordnära förklaring.

- Los Angeles var och är ett tillhåll för plastiga posörer. Musik, särskilt metal, är dött där. Los Angeles är den enda stora staden som jag har besökt som har lagt ned alla stora skivaffärer. Jag undrar var Los Angeles-borna köper sina Lady Gaga-skivor?


Kvar i Kalifornien kunde Juan Garcia på avstånd se hur hans forna bandkamrater rekryterade gitarristerna Jay Weslord och James Murphy (senare i Death, Obituary och Testament) samt basisten Richard Bateman (senare i Nasty Savage och Nocturnus) och genomförde den bokade Europaturnén.

- Jag var inte direkt förbannad, snarare besviken, säger han. Vi hade lagt ned mycket hårt jobb och så gjorde man så här mot oss. Det var till exempel mina kontakter från mitt gamla band Abattoir som hade gett oss kontraktet med Combat.
 
 

Phoenix, Arizona, december 1987. Medlemmar ur ett hårdrocksband hade arresterats på ett hotell misstänkta för att ha misshandlat en minderårig. Pressen skrev om sataniska tortyrritualer och distriktsåklagaren verkade redo att statuera exempel i världsfredens intresse. Mardrömmen var ett faktum för John Cyriis och Chuck Profus.


Agent Steel var på väg från Florida till Los Angeles, eventuellt för att återupprätta bandets bas där. Vid stoppet i Phoenix uppdagades att en av roddarna hade glömt kvar bensinkortet i Texas. Cyriis och Profus blev vansinniga och gav roddaren ett rejält kok stryk. Att roddaren hade ljugit om sin ålder och i själva verket bara var 17 år, vilket i lagens mening gjorde uppsträckningen till barnmisshandel, uppdagades inte förrän det var för sent. När Chuck Profus dessutom råkade ha en "Slaytanic wehrmacht"-tröja på sig och "Den satanistiska bibeln" fanns i John Cyriis bagage saknades inga möjligheter att blåsa upp saken bortom alla rimliga proportioner.


Det blev aldrig någon fällande dom, men Phoenixincidenten blev i praktiken slutet för ett Agent Steel som redan knakade i fogarna. Flera har vittnat om John Cyriis excentricitet under turnén med Nuclear Assault och Atomkraft i Europa och när turnén var över hade Agent Steels basist Richard Bateman redan fått nog. Efter debaclet i Phoenix verkade bandnamnet dött och begravet
 

Ända till 1999. Då drog tre av medlemmarna som spelade in "Unstoppable force" - Juan Garcia, Bernie Versailles och Chuck Profus - i gång bandet igen. Hålen i sättningen tätades med nytillskotten Karlos Medina (bas) och Bruce Hall (sång).

- Vi försökte hitta John i början, men vi visste inte var han höll hus, berättar Juan Garcia. Det är musik som det handlar om och jag tänker inte anlita en privatdetektiv för att hitta en sångare. Bernie kände Bruce Hall och det var så det gick till.


Bandet spelade på Wacken samma år och släppte "Omega conspiracy" på Candlelight under hösten. Det var året därpå, när albumet kom ut i USA på Metal Blade, som sångaren från förr - och problemen - uppenbarade sig.

- Vi fick brev från hans advokat där det stod att han ägde namnet och all sådan nonsens. Det var väldigt mycket negativitet, säger Juan Garcia. Tydligen hade han registrerat varumärket Agent Steel. Jag kommer inte ihåg att jag har skrivit över något, men om jag gjorde det så gjorde jag väl det. Senare lyssnade John på den nya skivan och insåg att vi behöll alla klassiska Agent Steel-teman. Då sa han att det var okej. Allt det där kunde ha undvikits, men antagligen var han upprörd över att vi hade återförenats utan honom.


John Cyriis förnekar inte att han var rasande.

- Jag var chockad och tyckte att det var orättvist. Jag fick ingen chans att vara en del av min egen ursprungliga skapelse. En del säger att jag inte gick att hitta, vilket inte är sant. Jag hade projekt med flera musiker i Japan och vi hade hemsida och e-post. Det hade varit lätt att få tag på mig. Men det där tillhör det förflutna.


Nedstämda gitarrer och något aggressivare sång till trots behöll "Omega conspiracy" det mesta av Agent Steels känsla intakt. Uppföljaren "Order of the illuminati" (2003) var enligt de flesta ännu mer trogen den gamla stilen, medan mottagandet för den avsevärt brutalare "Alienigma" (2007) blev svalare.

John Cyriis är mycket tveksam till att sjunga låtar från dessa album, men han är full av beundran över Bruce Hall, som fyllde hans stora skor under mer än ett årtionde.

- Jag skulle aldrig någonsin ha haft modet att turnera inför alla nyfikna, besvikna eller förvirrade fans. Bruce Hall är en riktig man och ingen posör. Han är verkligen metal!

 

Norje, Sverige, juni 2011. Sweden Rock Festival är ett stopp på Agent Steels återtåg till Europa. John Cyriis går på scen tillsammans med sina gamla vapendragare Juan Garcia och Bernie Versailles samt trummisen Rigo Amezcua (som ersatte Chuck Profus 2001) och basisten Robert Cardenas (som ersatte Karlos Medina 2007).

- Jag ska försäkra mig om att inte ha någon influensa, säger John Cyriis. Fansen ska få bevittna en sångprestation utöver det vanliga. Jag kan sjunga höga C, vilket är omöjligt för de flesta manliga sångare. Historia ska skrivas på Sweden Rock Festival.


Juan Garcia vill bjuda på något speciellt och lovar att spela en lång räcka gamla örhängen.

- Vi slänger nog in "The day at Guyana" så att John får andrum, "Unstoppable force" och "Rager" fungerar alltid och John vill spela "Traveler". Den har vi inte gjort på många år, men det blir coolt. "Bleed for the godz" också, den älskar fansen.


Båda lovar också att framföra "Agents of steel", som fick strykas på spelningarna i Japan på grund av sångarens sjukdom.

- Självklart, vi måste spela den. Det är vår plikt! säger gitarristen.

 

Plattan i mattan

Agent Steel ynglade av sig i rask takt under 80-talet och saknade inte heller förfäder. Hela släktträdet hade en förkärlek för att trycka plattan i mattan. Här är de viktigaste hållpunkterna.


SCEPTRE
Den framtida Agent Steel-klassikern "Taken by force" hördes för första gången som Sceptres bidrag på den osannolikt starka fjärde upplagan av Metal Blades "Metal massacre"-serie 1983. Bandets gitarrist John Camps skulle snart börja kalla sig John Cyriis och gå över till att sjunga. En trelåtarsdemo som även innehåller "144 000 gone" finns. Kort efter att "Metal massacre IV" kom ut sprack Sceptre. Bandets stomme, Phil och Tony Sardo, fortsatte som Sardo men utan att komma någonvart.

 

ABATTOIR
John Cyriis otroliga ylande hördes också för första gången på "Metal massacre IV". Detta i "Screams from the grave" av Abattoir, där även Juan Garcia ingick som gitarrist. Cyriis blev inte långlivad i Abattoir, som efter hans respass släppte sin debutplatta "Vicious attack" 1985, på vilken Juan Garcia spelade gitarr men inte krediterades för det. Abattoir spelade starkt Motörheadinfluerad speed metal som blev något mer melodisk på uppföljaren "The only safe place" 1986.

 

PONTIUS PROPHET
När Agent Steel upplösts bildade John Cyriis och Chuck Profus gruppen Pontius Prophet. Bandets enda bidrag till eftervärlden är en tvålåtarsdemo från 1988 med låtarna "Black sacristy" och "Rites of hatred". Musiken kan beskrivas som en betydligt ondskefullare utveckling av Agent Steel och det är inte svårt att begripa att demon är något av en kultklassiker i undergroundkretsar. Bandet sprack innan det blev fråga om skivkontrakt.

 

EVILDEAD
När Cyriis och Profus drog till Florida slog sig Juan Garcia ihop med sin gamle vapendragare Mel Sanchez från Abattoir och bildade Evildead. Debutalbumet "Annihilation of civilization" från 1989 bjöd på ganska traditionell Bay Area-thrash medan Abattoirs speed metal-stuk gick igen betydligt starkare på svanesången "The underworld" från 1991.

 

HOLY TERROR
Kurt Cofelt bildade Holy Terror efter sitt avsked från Agent Steel. Bandet spelade mer råbarkad speed metal på sina två album "Terror and submission" (1987) och "Mind wars" (1988). Det sistnämnda bjuder på en ny version av Cofelts Agent Steel-bidrag "Back to reign" med ny text under namnet "Debt of pain".

 

BLACK REIGN
John Cyriis, här i och för sig under namnet Max Kobol, sista publika uppdykande på länge blev som sångare i New York-bandet Black Reign 1990. Det enda spår som finns av att bandet har existerat är en demoinspelning med tre låtar. Tempot är lägre än i Agent Steel, men annars känns det mesta igen. Vad som hände med bandet eller ens vilka som ingick däri verkar inte många veta. Chuck Profus var i vart fall inte med, vilket vissa källor uppger.

Sweden Rock Magazine #7/2015 – Extra tjockt sommarnummer! – Ute 21 juli Stor special från årets Sweden Rock Festival där artistintervjuer med exempelvis Ace Frehley, Ghost och Hammerfall samt hela 66 liverecensioner breder ut sig på 21 sidor. Tom Araya och Kerry King snackar om Slayers första album utan Jeff Hanneman. Vi hälsar på Trans-Siberian Orchestra i studion i Florida. Den tredje och avslutande delen i artikelserien där Mötley Crüe går igenom hela sin karriär samt pratar om framtiden. Dessutom intervjuer med bland andra Nicke Andersson, Mustasch, Joe Satriani och Lamb Of God. Sweden Rock Magazine 7/2015 ute 21 juli.   Läs om våra  prenumerationsalternativ här  eller köp bara detta nummer för ...
Publicerad 3 July 2015 - kl 14:12
Sweden Rock Magazine #6/2015 Del två av tre i artikelserien där Mötley Crüe går igenom hela sin karriär år för år från 1981 fram till i dag. Dessutom intervjuer med bland andra Powerwolf, Exciter, Beauvoir Free, Tarja, Russ Ballard, Neal Schon, High On Fire, Cradle Of Filth, Magic Pie, Vomitorysläktingen Cut Up och Status Quos basist John ''Rhino'' Edwards.   Läs mer här!   Sweden Rock Magazine 6/2015 - ute 23 juni.
Publicerad 22 June 2015 - kl 13:21
Slayertröja för endast 100 kr! Erbjudande enbart till prenumeranter! Som prenumerant på SRM kan man nu köpa en stenhård Slayer-tröja för endast 100 kr inklusive porto. Erbjudandet gäller till och med 21 september.   Gör din beställning här .   
Publicerad 9 June 2015 - kl 11:36
Sweden Rock Magazine #5 2015 Mötley Crüe berättar om hela sin karriär i tre nummer i rad. Vi besöker Helloween på Teneriffa. Rammsteins frontman Till Lindemann och Peter Tägtgren pratar om sitt nya projekt Lindemann. Dessutom intervjuer med bland andra Timo Kotipelto, Neil Zlozower, Gorgoroth, George Kollias och Armored Saint.   Läs mer här!   Sweden Rock Magazine 5/2015 - ute 19 maj
Publicerad 19 May 2015 - kl 11:30
Träffa Mötley Crüe! Om du är prenumerant på Sweden Rock Magazine och har biljett till årets Sweden Rock Festival kan du få träffa Mötley Crüe backstage den 5 juni. Fem prenumeranter får ta med sig var sin vän som också befinner sig på festivalen.    Du måste skicka svaret på denna fråga till  tavlingar@swedenrock.com :   Vilket år bildades Mötley Crüe officiellt?   Skicka även ditt namn, adress, ålder och mobilnummer.   Tävla senast den 27 maj. Om du har vunnit kontaktas du senast den 29 maj.   Teckna prenumeration här  och var med och tävla!
Publicerad 13 May 2015 - kl 15:05
Sweden Rock Magazine 4/2015 Den andra och avslutande delen av vår stora special inför årets SRF där Ghost för första gången spelar material från sitt tredje album, som de nu berättar om i en exklusiv intervju. SRF-blocket innehåller även artiklar om Ace Frehley, Backyard Babies, Lucifer's Friend, The Darkness, Meshuggah, Airbourne och Behemoth. Desssutom intervjuer med bland andra David Coverdale, Satyricon, Civil War, Faith No More, Kamelot och Tribulation.       Läs mer här!       Sweden Rock Magazine 4/2015 ute 21 april  
Publicerad 21 April 2015 - kl 15:32
Sweden Rock Magazine #3/2015 Stor special inför årets SRF där artiklar om Ace Frehley, Def Leppard, Toto och Slash samt intervju med festivalledningen ingår. Dessutom turnéreportage från Mexiko med Arch Enemy och Dark Tranquillity samt intervjuer med bland andra Poodles, Scott Weiland, Dan Reed, Apocalyptica och Unleashed.   Läs mer här!   Sweden Rock Magazine 3/2015 ute 24 mars!
Publicerad 24 March 2015 - kl 15:01
Sweden Rock Magazine #2/2015 Joey Tempest och John Norum om Europes dåtid, samtid och framtid. Den andra och sista delen i SRM:s stora special om Bathory. Dessutom intervjuer med bland andra Nightwish, Chris Holmes, Stephen Pearcy, Uli Jon Roth, Enforcer, Answer och Arjen Lucassens och Anneke van Giersbergens nya projekt Gentle Storm.   Läs mer här!   Sweden Rock Magazine 2/2015 ute 24 februari
Publicerad 24 February 2015 - kl 10:30
Europe War of kings – Sverigepremiär! Teckna helårsprenumeration på Nordens största hårdrockstidning och få en exklusiv t-shirt med Europe köpet!   Tecknar du via autogiro helårsdragning (45kr/mån) sparar du 329kr plus en t-shirt (se bild till vänster, klicka för att se större) jämfört med att köpa lösnummer i butik. Erbjudandet gäller även dig som vill förlänga din prenumeration i förtid. Erbjudandet gäller till och med 20 april 2015. Tröjorna skickas ut i mitten av maj 2015.   ''En engelsman har skapat 'War of kings'-konvolutet som är otroligt coolt. Han gjorde samtidigt ett emblem åt oss och det plockade vi loss till den här...
Publicerad 9 February 2015 - kl 13:00
Sweden Rock Magazine 1/2015 Stor special om Bathory. Skribenternas och läsarnas topp 50-listor över 2014 års bästa album. Exklusiv träff med Scorpions i studion. Dessutom intervjuer med bland andra Kee Marcello, UDO, Venom, Blackberry Smoke, Danko Jones, Black Star Riders, Tony Carey, Stormwitch och Revolution Saints.   Läs mer här!   Sweden Rock Magazine 1/2015 ute 13 januari
Publicerad 13 January 2015 - kl 10:29
Sweden Rock Magazine 11/2014 SRM träffar AC/DC i Düsseldorf. David Coverdale i en osedvanligt personlig intervju. Historien om kultbandet Mefisto. Dessutom intervjuer med bland andra Dream Theater, Blind Guardian, Marduk, Blues Pills och Harem Scarem.   Läs mer här!   Sweden Rock Magazine 11/2014 ute 16 december
Publicerad 18 December 2014 - kl 15:38
Sweden Rock Magazine 10/2014 17 sidor om Dimebag! Tio år efter hårdrockshistoriens mest chockerande mord minns Vinnie Paul, Zakk Wylde, Scott Ian, Robb Flynn, Marc Ferrari, Max Cavalera, Jim Root och Stuart Taylor gitarrhjälten. Bildspecial med Metallica i Ögonblicket. Dessutom intervjuer med bland andra Joe Lynn Turner, Jimmy Barnes, Pain Of Salvation, Bloodbath, Ten och German Panzer där folk från Accept och Destruction ingår .   Läs mer här!
Publicerad 17 November 2014 - kl 16:30
Sweden Rock Magazine 9/2014     Sweden Rock Magazine 9/2014 Stor thrashspecial! 26 sidor med Metallica, Exodus, Anthrax, Testament och Kreator samt tips om bortglömda thrashpärlor. Dessutom intervjuer med bland andra Slipknot, Machine Head, Riot V, Sixx AM, Dalton och Styx klassiske röst Dennis DeYoung.    Läs mer här!
Publicerad 21 October 2014 - kl 11:45
Sweden Rock Magazine 8/2104     Sweden Rock Magazine 8/2014 Slash går igenom hela sitt liv år för år. At The Gates pratar om sin skivcomeback. Dessutom artiklar om bland andra Mr Big, Cannibal Corpse, Evergrey, Foghat, Dave Lombardo, Joe Bonamassa och Sanctuary.    Läs mer här!  
Publicerad 23 September 2014 - kl 10:54
    Sweden Rock Magazine 7/2014 Extra tjockt sommarnummer!   I en tio sidor lång Cliff Burton-artikel intervjuas några av de som bevittnade den unike basistens utveckling från lokalt underbarn till erkänd banbrytare.  Stor special om årets Sweden Rock Festival innehållande 64 liverecensioner och intervjuer med Black Sabbath, Blaze Bayley och Paul Di'Anno, Ted Nugent, Rob Zombie, Saga samt Talisman. Dessutom artiklar om bland andra Judas Priest, In Flames, Haunted, Wolf, Dragonforce, Blue Öyster Cult och Unisonic.      Läs mer här!  
Publicerad 21 July 2014 - kl 06:58
Sweden Rock Magazine 6/2014     Sweden Rock Magazine 6/2014 Öppenhjärtiga intervjuer med Paul Stanley och Ace Frehley. Accept berättar om såväl kommande albumet ''Blind rage'' som klassikern ''Restless and wild'' . SRM har som första tidning hört Hammerfalls nya album. Dessutom artiklar om bland andra Uriah Heep, Mastodon, Grave Digger, Anathema, Autopsy, Extremes sångare Gary Cherone och The Dagger med folk från Dismember.   Läs mer här!     Teckna helårsprenumeration och få en exklusiv Accept- eller Opeth-t-shirt på köpet!   Läs mer här!
Publicerad 10 June 2014 - kl 12:40
Sweden Rock Magazine 5/2014     Pocketboken ''Heavy metal murder'' medföljer gratis! Det är en hårdrocksthriller författad av Lemmy Root.   Opeths ledare Mikael Åkerfeldt i en frispråkig intervju. Alice Cooper avslöjar en hemlighet i samband med släppet av sin nya dokumentärfilm. Jason Bonham pratar om både Led Zeppelin och nya gruppen California Breed, som frontas av Glenn Hughes. Vinny Appice berättar om sitt trumliv i grupper som Black Sabbath och Dio. Dessutom artiklar om bland andra Mayhem, Phil Anselmo, Arch Enemy, Rival Sons, Deathstars, samt Drömriket som innehåller medlemmar från Hardcore Superstar, In Flames och Mustasch.   ...
Publicerad 26 May 2014 - kl 14:58
Sweden Rock Magazine 4/2014     Gratis cd-singel med Portrait - innehållande en exklusiv Judas Priest-cover - till alla prenumeranter!   Exklusivt möte med Led Zeppelins musikförvaltare Jimmy Page. Den forne Megadethgitarristen Marty Friedman om sitt nya liv i Japan. Brian May snackar Queen. Dessutom artiklar om bland andra Sabaton, Sebastian Bach, Electric Boys, Foreigner, Triptykon, Edguy, Winger, Ian Anderson och Death SS.   Läs mer här!     Teckna helårsprenumeration och få en exklusiv Opeth-t-shirt på köpet!   Läs mer här!
Publicerad 22 April 2014 - kl 13:45
Teckna helårsprenumeration och få en exklusiv Opeth-t-shirt på köpet!   Teckna helårsprenumeration och få en exklusiv Opeth-t-shirt på köpet!   OBS! Som befintlig prenumerant kan du välja att teckna/förlänga prenumerationen i förväg för att få ta del av premie-erbjudandet - eller  ge bort en prenumeration , men välja att behålla tröjan själv. Det finns två sätt att förlänga din befintliga prenumeration, båda innebär att du måste teckna en autogiroprenumeration. Antingen betalar du 49kr/månad eller också gör vi en årsdragning då du betalar 540kr. Är du befintlig autogirokund skickar vi ut ett nytt medgivande, som du måste returnera, där vi ändrar datumet så att det överensstämmer med din nya period. Är du...
Publicerad 16 April 2014 - kl 23:37
Sweden Rock Magazine 3/2014   Sabaton avslöjar till sist varför bandet splittrades och vad de gör för att aldrig mer hamna i samma sits. L-G Petrov och Nico Elgstrand ger sin version av varför Entombed har spruckit och varför de tvingats lägga till AD. SRM hälsar på hos Zakk Wylde ute på vischan i Kalifornien. Dessutom artiklar om bland andra Manowar, Gamma Ray, Heat, Aerosmith och Creamlegendaren Jack Bruce .   Läs mer här!     Teckna helårsprenumeration och få en exklusiv Sabaton-t-shirt på köpet!   Läs mer här!    
Publicerad 24 March 2014 - kl 19:11
Sweden Rock Magazine 2/2104   Personlig intervju med Tony Iommi från SRF-aktuella Black Sabbath. Vi har sammanfört Joey Belladonna (Anthrax) och Chuck Billy (Testament) för att snacka minnen och hur thrashlivet efter 50 är. Dessutom artiklar om bland andra Magnum, Adrian Vandenberg, House Of Lords, Anette Olzon, Bigelf, Jizzy Pearl's Love/Hate och Warfather med Morbid Angels forne frontman Steve Tucker.
Publicerad 25 February 2014 - kl 11:06
Sweden Rock Magazine 1/2014 SRM besöker In Flames i den klassiska Hansastudion. Läsarnas topp 50-lista över årets album 2013. Dessutom artiklar om bland andra Jake E Lee, Mike Portnoy, Behemoth, Within Temptation, Mustasch, Raubtier och Grand Magus.   Läs mer här!    
Publicerad 7 January 2014 - kl 18:47
Sweden Rock Magazine 11/2013 Andra och avslutande delen om Alice Coopers 80-talsresa tillbaka till toppen. SRM:s skribenter utser årets bästa album. Ghost, Hardcore Superstar, Dark Tranquillity och sex andra band som är med på listan intervjuas. Dessutom artiklar om bland andra Boston, DAD, Morbid Angel och nätfenomenet Ola Englund (Haunted, ex-Six Feet Under). Läs mer här!  
Publicerad 17 December 2013 - kl 02:12
Rösta på årets SRM-omslag! Det blir en lite annorlunda webbfråga till nummer 1/2014. Vi vill veta vilket omslag på SRM från 2013 som är din favorit.  Klicka på omslagen för att se större versioner. Du röstar här på message boarden .  
Publicerad 29 November 2013 - kl 12:58
Lyssna på Tad Morose nya album "Revenant"! Den 20 november släpper Tad Morose sitt nya album ''Revenant'', men alla SRM-läsare kan redan nu lyssna på hela plattan här!
Publicerad 18 November 2013 - kl 13:52
Premiär för nya videon med Scams: "Bombs away"! Se den här först, nya videon med Smålands finest: Scams och ''Bombs away''.   Scams har gjort ett hårt arbete på vägarna under sommaren och spelat överallt de har släppts in, och med stora framgångar: spelningen på årets SRF fick 9 av 10 pinnar i det aktuella numret av Sweden Rock Magazine. Men just i kväll firar nog gossarna lite extra, förutom den pinfärska videon släpper Lightning Records också vinylversionen av ''Bombs away'' just i dag.  
Publicerad 16 August 2013 - kl 17:51
Lyssna på nya Dream Theater-låten "The enemy inside" här! Dream Theater och Roadrunner Records bjussar på förhandslyssning av ''The enemy inside'' från kommande självbetitlade albumet som släpps den 24 september.   Vad tycker du om låten? Kommentera gärna på vår Facebooksida !     Dream Theaters officiella hemsida hittar du här .
Publicerad 6 August 2013 - kl 12:57
Lyssna på nya Devildriver-låten "Ruthless" Devildriver och Napalm Records bjuder på en förhandslyssning av låten ''Ruthless'' från kommande albumet ''Winter kills'', som släpps den 23 augusti.   https://soundcloud.com/napalmrecords/devildriver-ruthless   Vad tycker du om låten? Berätta gärna på vår Facebooksida . www.devildriver.com www.napalmrecords.com
Publicerad 26 June 2013 - kl 21:15
Sabaton-avhopparna Civil War släpper sitt debutalbum med Sweden Rock Magazine #105! Efter uppbrottet från listtoppande Sabaton förra året samlade avhopparna Daniel Mullback, Rikard Sundén, Oskar Montelius och Daniel Myhr ihop en ny styrka i form av sångaren Nils Patrik Johansson (Astral Doors, Lion's Share, Wuthering Heights) och basisten Stefan Eriksson (Volturyon). Nu står deras nya band Civil War redo att slå hårdrocks-Sverige och världen med häpnad. Tillsammans med Sweden Rock Magazine ##105 ger Civil War nu ut debutalbumet ''The killer angels'' på den svenska marknaden med en cover på Black Sabbaths ''Children of the grave'' som bonuslåt - enbart i den utgåva som medföljer tidningen. SRM ##105 inklusive albumet Civil Wars album...
Publicerad 16 April 2013 - kl 13:22
Lyssna på Monster Trucks debutalbum "Furiosity" här! Med Sweden Rock Magazine ##105 fick samtliga prenumeranter ett smakprov från Monster Trucks debutfullängare ''Furiosity'' i form av singeln ''Sweet mountain river''. Den och 11 andra låtar kan du nu höra exklusivt här!   Berätta gärna på vår Facebooksida vad du tycker om plattan!  
Publicerad 31 May 2013 - kl 22:00
Lyssna på Airbournes nya album exklusivt via Sweden Rock Magazine! Australienserna Airbourne släpper sitt tredje album, ''Black dog barking'', den 22 maj. Alla fina Sweden Rock Magazine-läsare kan dock redan från och nu fram till och med fredag den 17 maj lyssna på hela plattan här!   Missa inte heller den femsidiga artikeln om bandet i Sweden Rock Magazine ##104, som landar i butikerna den 21 maj!     Surfar du från utanför Sverige och länken bråkar med dig? Prova denna! smarturl.it/blackdogbarkings
Publicerad 13 May 2013 - kl 15:28
Lyssna på en låt från kommande albumet med Svartsyn! Den 28 maj släpper Svartsyn, det kultiga svenska black metal-bandet i Belgisk exil sitt sjunde album, ''Black testament'' och vi har glädjen att kunna bjuda på en förhandslyssning av låten ''Revelation in the waters''.   Rått som alltid!   Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina åsikter på vår Facebooksida!     www.svartsyn.com
Publicerad 9 May 2013 - kl 22:24
Lyssna på en ny Kylesa-låt exklusivt via SRM! Den 28 maj släpper Savannahs psykedeliska sludgegäng Kylesa sitt sjätte fullängdsalbum, ''Ultraviolet'', men redan nu kan alla Sweden Rock Magazine-läsare (och alla andra) digga till ''We're taking this'' på denna länk.   Vad tycks? Gör gärna din röst hörd på vår Facebooksida!   En artikel om bandet kan du hitta i Sweden Rock Magazine ##104, i butik den 21 maj!     www.facebook.com/KYLESAmusic www.facebook.com/seasonofmistofficial
Publicerad 1 May 2013 - kl 00:47
Lyssna på hela nya skivan med Arckanum exklusivt via SRM! Den 10 maj släpper svenska enmanskulten Arckanum sitt åttonde fullängdsalbum, men alla SRM-läsare kan redan nu tjuvlyssna på hela plattan här!   Vad tycker du? Kommentera gärna på vår Facebook !     Arckanum på Facebook Season Of Mist på Facebook
Publicerad 16 April 2013 - kl 12:54
Black Sabbath på omslaget till SRM #104 Allas älskade Black Sabbath är på omslaget till Sweden Rock Magazine ##104 (ute i slutet av maj). Vi har besökt bandet i USA och gjort exklusiva intervjuer med både Ozzy Osbourne och Geezer Butler. Våra kolleger på Rolling Stone har också varit på plats och bjuder på detta videoklipp för att börja peppa redan nu!  
Publicerad 15 February 2013 - kl 23:48
Det lönar sig att prenumerera! I samarbete med Black Shadows Tattoos anordnade SRM en tävling där en tatuering stod på spel. Nu är vinnaren, Johan Gustafsson från Djurhamn, gaddad och klar. Våra tävlingar är endast öppna för prenumeranter och just nu pågår en superfet tävling där 100 vinster delas ut!   Bland annat fyradagarsbiljetter till Sweden Rock Festival och en unik oljemålning gjord av Tiamats ledare Johan Edlund ligger i potten. Vinnarna dras den 26 februari så alla som tecknar prenumeration innan dess kan delta.   Klicka här för att se tävlingarna!
Publicerad 4 February 2013 - kl 22:43
Zinny Zan bemöter Tim Sköld På prenumerantsidorna i SRM ##100 pratar Tim Sköld om det sedan länge nedlagda bandet Shotgun Messhiah och dess sångare Zinny Zan. Zinny Zan, eller Bo Stagman som han egentligen heter, vill ge sin syn på saken och har skrivit en text som du kan finna genom att klicka här .
Publicerad 10 January 2013 - kl 14:46
Läs Sweden Rock Magazine digitalt! Sweden Rock Magazine finns nu tillgänglig digitalt och kan köpas till dator, Ipad, Iphone och Android. På App Store och Android Market kan man ladda ned Papertons app gratis.  Man kan även se layouten på samtliga sidor innan man bestämmer om man vill köpa numret eller inte. Priset per nummer är 49:- Besök Papertons sida om Sweden Rock Magazine för mer information.
Publicerad 16 October 2012 - kl 21:35
Starboy Han började som synnerligen drogliberal samhällsdebattör hemma i Nya Zeeland. Engagemanget ligger kvar, men i dag vill han sätta fokus på musikkarriären. Melodiös, progressiv hårdrock är Matt Bowdens melodi och ambitionerna mycket höga. Under namnet Starboy lanserar sig sångaren och multiinstrumentalisten med tiominutersvideo och storslagna konsertplaner. Evighetstrilogi, episkt rockalbum… din hemsida www.starboy.tv skräder inte orden. – Det som jag gillar med progressiv rock är möjligheten att ta lyssnaren till en annan värld, säger Matt ”Starboy” Bowden. Jag gjorde videon ”Eternity” för att introducera Starboys universum. Det ska bli en tredelad film om en planet där ett massivt rymdskepp har slagit ut...
Publicerad 7 May 2012 - kl 21:38
Rowan Robertson Rowan Robertson är i dag medlem i DC4 och Diohyllningsbandet Queen Street. Som oprövad 17-åring blev han sommaren 1989 vald av Ronnie James Dio, trots att sångaren kunde ha fått nästan vilken meriterad gitarrhjälte som helst. Hur gick det till när du blev medlem i Dio? – Jag fick veta att Craig Coldie var ute ut bilden och skickade en kassett med mitt gitarrspel till Dios fanklubb. Efter två månader ringde en person och sa att Ronnie gillade det han hörde. De flög över mig för en provspelning. Efter det bad Ronnie mig att skicka honom några egenhändigt komponerade riff. Därpå...
Publicerad 23 December 2011 - kl 11:37
John Norum hyllar Gary Moore Den 6 februari är en dag jag sent kommer att glömma. Jag fick ett sms från min gitarrtekniker Peter Erixon. Han skrev att det ryktas om att Gary Moore har dött. Jag tänkte ''han skojar väl som vanligt eller så är han helt ute cyklar''. Men det här var inget roligt skämt... Ungefär 10 minuter senare ringde telefonen. Det var Sören Lindberg, Brian Robertsons manager. ''Har du hört det fruktansvärda?'' frågade han. ''Gary Moore är död.'' Då förstod jag att det var på riktigt. Chocken satte in och jag sa bara: ''Jag kan inte prata just nu.'' Sören sa: ''Brian är...
Publicerad 1 April 2011 - kl 12:47
High On Fire Matt Pike, Des Kensel och Jeff Matz i High On Fire har knappt hunnit kliva av från Sweden Stage förrän de befinner sig utanför Sweden Rock Magazines kontor för en pratstund. Frenetiskt suger de i sig varsin cigarett innan vi kliver in på kontoret. När vi inte hittar någon passande plats föreslår bandet förhoppningsfullt att intervjun kan göras utomhus. Vi hinner knappt utanför dörren innan cigaretterna sitter på plats i mungiporna igen. Hörrödu Des, jag läste i en intervju att du slutat röka.    – Eh, jo. Jag har börjat med det som en hobby bara. I samma intervju sa du...
Publicerad 12 August 2010 - kl 21:45
Stet Howland-intervju Stet Howland spelade trummor med W.A.S.P. från 1991 till och med 2006, (dock med ett par avhopp längs vägen) och har även spelat med bland annat Lita Ford, Blackfoot och  Impellitteri. I denna långa - och mycket öppenhjärtiga - intervju berättar han om åren med W.a.s.p., sin besvikelse på lita ford och i princip allt annat du kan tänkas vilja veta om en trumlegendar. Kan du först och främst uppdatera läsarna om vad Stet Howland håller på med nuförtiden - kommer det till exempel något nytt temple of brutality-album 2010? - Låt mig först be om ursäkt för att det tagit...
Publicerad 12 August 2010 - kl 21:56
Jex Thoth-intervju Mystikerna Jex Thoths självbetitlade album belönas med hela 9 av 10 poäng av Mattias Indy Pettersson i SRM nummer 52 (i butik 3/6). Indy beskriver bandet bland annat med orden: ''Jex Thoth (ex-Totem) har verkligen hittat det tvättäkta tidiga sjuttiotalsljudet. Deras psykedelia hamnar långt ifrån det moderna doomsnittet, där tyngd tycks stå i fokus och riffbytena knappt är märkbara. Jex Thoth lägger istället allt krut på känslan, det mystiska okända...''.   Recensionen skulle ha kompletterats med en Q&A men av olika skäl lyckades bandet inte leverera svaren i tid, så vi bjuder helt enkelt på lite bonusläsning här istället.
Publicerad 16 December 2008 - kl 12:59
 
Skickar
 
Formuläret skickades